Co zrobić, aby Twój mózg pracował lepiej?
Zdarza Ci się mieć luki w pamięci, z trudem się uczysz, szybko się dekoncentrujesz lub mówisz, że masz słabą pamięć? Spróbujemy podpowiedzieć Wam jak w prosty i łatwy sposób dokarmić swój mózg, aby móc go wykorzystywać w 100%. Jeszcze nie piszemy jak? Niecierpliwisz się, że przeciągamy zamiast napisać? Wygląda na to, że masz problem z dłuższym skupieniem uwagi. To może świadczyć o niedożywieniu Twojego mózgu.
Skład mózgu
Mózg – to narząd bez którego nie potrafimy funkcjonować, który jest zawiadowcą naszego organizmu, inicjatorem impulsów i wszystkich reakcji. Ciągle pozostaje nie poznaną do końca materią, badaną przez naukowców z całego świata. Dla nas ważne jest, jak o niego dbać, jak go wykorzystywać, trenować i dokarmiać. Mózg składa się głównie z wody i tłuszczu, ale paradoksalnie do swojego funkcjonowania potrzebuje przede wszystkim glukozy, czyli cukru. Zastanowiło Cię – co ma cukier do tłuszczu? Teoretycznie niewiele, ale jednak.
Żywność, która pomaga utrzymywać mózg w dobrej kondycji
W skrócie to węglowodany, z nich najlepsze są kasze, orzechy, oleje – kwasy tłuszczowe, czekolada, witaminy z grupy B, minerały i mikroelementy, antyoksydanty, witamina C, GABA, lecytyna oraz odpowiednie nawodnienie, czyli woda.
Kasze – to produkt przemiału zbóż. Rodzaj, jakość ziarna i sposób produkcji decydują o ich wartości odżywczej. Ogólnie wszystkie kasze charakteryzują się wysoką zawartością energetyczną, dostarczając cennych składników odżywczych tj.: białko, skrobia, błonnik, składniki mineralne oraz witaminy głównie z grupy B. Do cennych kasz zaliczamy kaszę gryczaną, która nie zakwasza organizmu, a jej białko bogate jest w lizynę i tryptofan. Dzięki zawartości tryptofanu lepiej śpimy i regenerujemy swój organizm, dzięki czemu nasz mózg również odpoczywa.
Kasza jaglana również ma zasadowy charakter i nie zakwasza organizmu, bogata w białko i witaminy z grupy B, lecytynę wspomagającą pamięć oraz składniki mineralne: magnez, potas, wapń, żelazo, miedź, fosfor i krzemionkę.
Quinoa – proso brazylijskie (komosa ryżowa) jest najbardziej wartościowa, gdyż zawiera dużo składników mineralnych, bogata w węglowodany, błonnik i białko.
Amarantus – inaczej to szarłat. Dietetycy polecają szarłat osobom przygotowującym się do stresujących egzaminów lub zawodów sportowych. Oprócz białka, błonnika i kwasów tłuszczowych zawiera żelazo, wapń, witaminy A, E, C, z grupy B oraz skwalen, znajdujący się między innymi w tłuszczach rybich.
Kolejną grupą żywności są orzechy. Kojarzycie tzw. MIESZANKĘ STUDENCKĄ – https://pl.wikipedia.org/wiki/Mieszanka_studencka?
Pamiętacie – co w niej jest? Oczywiście orzechy, rodzynki, czasami czekolada, słonecznik, suszone owoce. Wszystkie te składniki dostarczają wielu cennych składników odżywczych, wpływają korzystnie na nasz organizm. Orzechy za wyjątkiem orzecha kokosowego mają niski indeks glikemiczny ig = 15. Ale dla przykładu orzech kokosowy zawiera najlepsze tłuszcze dla uruchomienia pracy mózgu, tzw. oleje MCT – czyli średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe, których metabolizm i wchłanianie jest podobne do glukozy, a jednocześnie nie powodują takiego wyrzutu insuliny ograniczając tycie. MCT dzięki swoim specyficznym właściwościom dodaje energii i poprawia możliwości poznawcze, a także jasność myślenia. Doskonałym źródłem MCT jest również sam olej kokosowy.
Przekąski dla uczniów w postaci orzechów
Wracając do orzechów są one doskonałą formą przekąsek dla osób uczących się do egzaminów lub w całym roku szkolnym. Wymieńmy orzechy włoskie i laskowe, bogate w witaminę E, witaminy z grupy B, kwas foliowy oraz potas, wapń i fosfor. Orzechy włoskie nawet kształtem przypominają nasz mózg, wyróżniają się spośród innych orzechów najwyższą zawartością przeciwutleniaczy. Orzechy piniowe z kolei mają najwyższą zawartość cynku oraz sporo witaminy K i niacyny, a także dużo potasu i magnezu. Spośród wielu innych orzechów: brazylijskie, makadamia czy pekan warto wymienić też pistacje, które jako jedyne zawierają karotenoidy, luteinę i zeaksantynę – silne przeciwutleniacze.
Jednak jedząc orzechy czy też migdały Kalifornijskie, które na przykład bardzo dobrze wpływają na odkwaszanie organizmu, ale jedne jak i drugie nie są lekkostrawne i nie należy przesadzać z ich spożyciem.
Orzechy z kolei zawierają kolejny składnik bardzo ważny dla odżywienia i funkcjonowania mózgu, czyli oleje – zawarte w nich kwasy tłuszczowe nasycone i nienasycone stanowią cenne źródło witaminy E. Wśród kwasów tłuszczowych szczególną rolę odgrywają nienasycone kwasy tłuszczowe w skład których wchodzą dwa najważniejsze czyli Omega-3 i Omega-6.
Z innych ziaren posiadających podobny skład jak orzechy na uwagę zasługuje także sezam, z którego przyrządza się tahinę oraz fantastyczne SEZAMKI. Jest on dobrym źródłem białka, wapnia, lecytyny, żelaza, miedzi i cynku. Popularna ostatnio Chia – szałwia hiszpańska podobna do naszego rodzimego maku to magiczne ziarno charakteryzujące się wysoką zawartością kwasów Omega 3, poza tym ma dużo błonnika, żelaza, wapnia czy magnezu. Powoduje, że jesteśmy długo syci, możemy go łatwo stosować na różne sposoby zjadając go w jogurtach, sokach czy musli.
Czekolada gorzka – skuteczna na testy umysłowe
Czekolada. Rewelacja sezonu tak to niegdyś nazywano. Badania wykazały że zjedzenie kawałka czekolady tuż przed testem umysłowym poprawia wyniki testu nawet o 20%. Oczywiście chodzi o czekoladę ciemną, czyli gorzką.
Witaminy, minerały i suplementy diety poprawiające pracę mózgu
Ważnym elementem do poprawy funkcjonowania mózgu jaki można szybko i skutecznie wprowadzić do diety, i który pomoże całemu organizmowi jest uzupełnienie niedoborów witamin, minerałów i mikroelementów. Jedna tabletka multiwitamin codziennie zapobiegnie brakom z pożywienia.
Najbardziej znanym antyoksydantem jest witamina C. Ponadto oczywistym jest szerokie działanie witaminy C związane ze wzmacnianiem odporności organizmu, oraz szeregiem innych istotnych funkcji. Także jej stosowanie, np.: w postaci naturalnej, takiej jak ekstrakt z Aceroli warto wziąć pod uwagę.
Ważnym elementem odżywiania naszego mózgu są witaminy z grupy B, przede wszystkim witamina B6 I B12 oraz kwas foliowy. Znajdziemy je w wymienionych uprzednio rodzajach żywności, ale i w suplementach również. Działają one ochronnie na nasze włókna nerwowe. W suplementach znajdziemy również taki produkt jak GABA, który pełni rolę neuroprzekaźnika między włóknami nerwowymi, stymulując je do lepszej pracy.
Czy słyszałeś o lecytynie?
Lecytyna to już pewnie słyszeliście – poprawia funkcjonowanie mózgu, a jej źródłem są na przykład pestki dyni, pestki słonecznika czy też wspomniane wcześniej orzechy. Ciekawy artykuł uzupełniający temat znajdziecie na tym znanym blogu – http://polakuleczsiesam.pl/jak-odzywiac-mozg-10-skladnikow-diety-na-pamiec-i-koncentracje/.
Warto doczytać i wziąć się na całego za takie dobieranie produktów w diecie, aby móc być pewnym, że dla Waszego mózgu, a przy okazji funkcjonowania organizmu zrobiliście możliwie najwięcej.
Nawiasem mówiąc, pisząc ten artykuł zjadłem kilkanaście migdałów, dwie dobrej jakości czekoladki… no i wypiłem ponad pół litra soku z mandarynek. No coś tam jeszcze podjadłem, ale nie będę o tym pisał bo to były węglowodany, jednak znacznie gorszej jakości, jak na przykład musli czy kasza. 🙂
Mając na uwadze czas, jaki spędziłem przy jego napisaniu powinienem też wypić trochę więcej płynów najlepiej niegazowanej wody mineralnej.
Artykuł został przygotowany przy współpracy ze:
Sklepem Zielarsko-Medycznym Agnieszki Wielopolskiej
https://mojanatura.pl/
ul. Słoneczna 96 , 39-200 Dębica , tel. +48 533 777 543 , info@mojanatura.pl.
Źródło: http://www.cytrusy24.pl/