Jak dbać o naczynia laboratoryjne?
Wśród mnogości sprzętu laboratoryjnego to właśnie akcesoria wykonane ze szkła są tymi najczęściej używanymi. Właściwe obchodzenie się z nimi oraz należyte opiekowanie się tym delikatnym sprzętem jest zarazem konsekwencją przestrzegania zasad bezpieczeństwa i higieny pracy, co jest niezwykle istotne zwłaszcza w przypadku laboratoriów.
Używane tam naczynia są oczywiście dosyć specyficzne, dlatego jednym z niepisanych zadań laborantów jest też dbanie o to, by nie uległy mechanicznemu uszkodzeniu: pęknięte mogą narazić na niebezpieczeństwo, pozwalając cieczom wypływać na zewnątrz, na przykład ku dłoniom naukowców. Stłuczone w oczywisty sposób utrudnią funkcjonowanie placówce badawczej, pozbawionej narzędzi.
Naczynia laboratoryjne – przestrzeń dla eksperymentów
Jako przedmioty mające bezpośredni kontakt z różnego rodzaju substancjami chemicznymi, naczynia należy przede wszystkim właściwie i dokładnie czyścić. Po każdym użyciu powinny zostać pozbawione najdrobniejszych pozostałości odczynników, które się w nich znajdowały – tak, by sprzęt był gotowy do uczestniczenia w kolejnych czynnościach.
Najpopularniejsze naczynia laboratoryjne to między innymi:
- Probówki – wąskie i wysokie, cylindryczne naczynia szklane, o okrągłym lub stożkowym dnie; najczęściej wykonane ze szkła.
- Biurety – podobne do probówek, długie i wąskie naczynia szklane, ale zakończone w dolnej części kranikiem. Na większości swojej wysokości mają rozpisaną precyzyjną skalę objętości, dzięki czemu precyzyjnie odmierzają i odprowadzają ciecz.
- Kolby – naczynia o wąskiej szyjce i pękatej części dolnej: może mieć ona kształt całkowicie kulisty, mieć lekko spłaszczone dno lub całkiem płaskie, gdy kolba ma kształt stożkowy.
- Zlewki – naczynia cylindryczne, wyposażone w wylew; połączenie ich ścianek z dnem jest delikatnie zaokrąglone. Zlewki nie muszą być wykonane ze szkła – obecnie można spotkać je plastikowe, porcelanowe, kwarcowe, a nawet stalowe.
Niedopuszczalne jest nawet to, by w umytym i wypłukanym naczyniu została choć odrobina wody – jak wiadomo ona też jest związkiem chemicznym i swoją obecnością może nieraz wywołać małe zamieszanie podczas konkretnej pracy badawczej. Umyte naczynia należy więc także wytrzeć do sucha ręcznikiem, upewniając się że zrobiło się to sumiennie.
Artykuł powstał we współpracy z EQUIMED.